30 Ağustos 2007 Perşembe

Türkçe Üzerine Notlar-1

Kolonya ve Daniska’ nın Kökeni

Cumhuriyet Gazetesi’ nin 30 Ağustos 2007’ de 915. sayısı yayımlanan Kitap ekinin 31. sayfasında Feyza HEPÇİLİNGİRLER şunları söylüyor:

“İsmet Zeki EYUBOĞLU, ‘Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü’ nde daha ayrıntılı anlatmış: ‘Danzig ilinin adından halk ağzıyla daniska. Eskiden, Almanya’ dan Danzig yoluyla gelen alışveriş nesnelerinin üzerine Danzig damgası vurulurdu. Oldukça sağlam olan, halk arasında çok tutulan bu alışveriş ürünlerine, damgalarından dolayı daniska (en iyisi, en sağlamı, en güzeli) denir oldu. Böylece bir nesnenin en iyisi, daniskası, Danzig’ den gelen, onun adını taşıyan diye nitelendi. Köln ilinin eski adı olan Kolonya’ dan (okunuşu böyledir) gelen güzel kokuya kolonya denmesi gibi.”

30 Ağustos Ne İçindi?

30 Ağustos' u anlamak ve anlatmak, bence bu bayramların en önemli hedefi olmalıdır! Bakınız Atatürk ne diyor:

“Avrupa’ nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve uygarlaşmasına mukabil, Türkiye gerilemiş, düştükçe düşmüştür. Türkiye’ yi yok etmeye girişenler, Türkiye’ nin ortadan kaldırılmasında çıkar ve hayat görenler…çıkarları paylaşarak ittifak etmişlerdir. Ve bunun sonucu olarak birçok zekalar, duygular, fikirler Türkiye’ nin yok edilmesi noktasında yoğunlaşmıştır.Ve bu yoğunlaşma, yüzyıllar geçtikçe oluşan kuşaklarda, adeta tahrip edici bir gelenek şekline dönüşmüştür. Ve bu geleneğin, Türkiye’ nin hayatına ve varlığına aralıksız uygulanması sonucunda; nihayet, ‘Türkiye’ yi ıslah etmek’, ‘Türkiye’ yi uygarlaştırmak’ gibi bir takım bahanelerle, Türkiye’ nin iç hayatına, iç yönetimine işlemiş ve sızmışlardır…”

“…bunun etkisi altında kalarak, milletin, en çok da yöneticilerin zihinleri tamamen bozulmuştur. Artık durumu düzeltmek, hayat bulmak, insan olmak için, mutlaka Avrupa’ dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa’ nın emellerine uygun yürütmek, bütün dersleri Avrupa’ dan almak gibi zihniyetler ortaya çıktı…”(‘Hangi istiklal vardır ki!..’, sayfa 112, Yıldız, Hilal ve Kalpak, Attila İLHAN)

Sonra işgal, kan ve gözyaşı... Bu durumları tekrar yaşamamak için geçmişten ders almak gerekiyor. Nesillerimizi bu tarih bilinciyle yetiştirmemiz gerekiyor. Yeniden o günlere dönmemek ve yeni 30 Ağustos' lara gerek duymamak için...

Bayramımız kutlu olsun!

Free Hit Counter
Free Counter